piątek, 30 maja 2014

Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym

 

Rabarbarowo mi:) Przed chwilą wyjęłam z piekarnika najszybsze ciasto z rabarbarem. Nie mogłam się powstrzymać przed ukrojeniem kawałeczka... Pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne. Kwaśne kawałeczki rabarbaru cudownie orzeźwiają całość.
Zamiast masła dodałam do ciasta olej rzepakowy. Jestem pewna, że jemu zawdzięcza swoją strukturę i puszystość.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to płynne złoto polskich pół w mojej diecie pojawia się codziennie.
Polecam!

Składniki:
0,5 szklanki oleju rzepakowego
3 jaja
250g serka homogenizowanego waniliowego
250g mąki
1 op. budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlewać olej, następnie dodać serek oraz sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z budyniem dodawać do ciasta, ciągle ucierając. Ciasto delikatnie połączyć z białkami i rabarbarem.
Blaszkę (15x30) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170st.C. do suchego patyczka.
Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić po ostudzeniu;)
Smacznego!


1 komentarz:

Drukuj