wtorek, 15 grudnia 2020

Kilka pomysłów na dekorowanie świątecznych wypieków


W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia jest coś niezwykłego. Przygotowanie świątecznych dekoracji, ubieranie choinki, kupowanie i pakowanie prezentów, pieczenie ciast, pierniczków, wyglądanie pierwszej gwiazdki… Bardzo często staram się, aby do podarunków dołączyć coś zrobionego własnoręcznie, a najczęściej są to jadalne prezenty, jak na przykład pierniczki czy ciastka, pięknie ozdobione i zapakowane.

Upieczenie takich ciasteczek nie zajmuje wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że można je przygotować wspólne z naszymi małymi pomocnikami. Dzieci chętnie pomogą jeśli nie w zagniataniu ciasta, to na pewno w wałkowaniu i wycinaniu różnych kształtów, a po upieczeniu również w dekorowaniu ich lukrem, czekoladą i posypkami.

Jeśli chcecie sprawić dodatkową radość i dać od siebie coś słodkiego, proponuję Wam przepis na maślane ciasteczka, które można upiec na kilka sposobów. Dodając do ciasta kakao, otrzymujemy ciasteczka czekoladowe. Jeśli sypniemy garść posiekanych orzechów – wyjdą ciasteczka orzechowe. Można je przełożyć dżemem lub konfiturą, czekoladowym ganache lub masą kajmakową. Takie ciasteczka z pewnością zyskają bardziej świąteczny charakter, jeśli wykorzystamy oryginalne foremki do wykrawania ciastek, na przykład w kształcie komety, aniołka, bombki, renifera, Mikołaja, ale też bardziej tradycyjne, jak gwiazdki, śnieżynki, choinki itp. Gdy ciasteczka już będą upieczone, warto je udekorować. Najprostszym sposobem jest przygotowanie polewy czekoladowej. Taką polewą można polać ciastka lub pierniczki, jak również można narysować wzory. Póki polewa nie zastygnie, można posypać ciasteczka orzechami albo kolorową cukrową posypką, która przyklei się do czekolady i po zastygnięciu będzie dobrze się trzymać. 

Do ozdabiania ciastek i pierników często stosuje się również lukier na bazie białka i cukru pudru (tzw. lukier królewski), który możemy zabarwić na różne kolory używając barwników spożywczych w proszku lub żelu. Precyzyjne nakładanie lukru stanie się prostsze i łatwiejsze, jeśli wykorzystamy specjalne tylki oraz końcówki do szpryc i dekoratorów. Za pomocą takich narzędzi można narysować dowolne wzory, stworzyć rysunki lub zrobić napisy. 

Tylki, końcówki do wyciskania kremu oraz foremki do wykrawania będą przydatne również przy dekorowaniu tortów i babeczek. W tym przypadku najlepiej jest sięgnąć po lukier plastyczny. Jest to masa cukrowa, która swoją konsystencją przypomina plastelinę. Można ją barwić barwnikami spożywczymi na różne kolory, a następnie wałkować i wycinać kształty foremkami, robić koronki, lepić figurki czy przykryć cały tort, tworząc gładką powierzchnię, na której następnie można nawet malować.

W dekoracjach tortów i babeczek w tematyce bożonarodzeniowej najczęściej pojawiają się motywy choinki, gwiazdek, śnieżynek. Świąteczne drzewo na torcie? To proste! Dodając zielonego barwnika do kremu i wyciskając taki krem z rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, można zrobić choinki, które następnie przystroimy kolorową posypką.

Końcówka w kształcie gwiazdki przyda się także do wyciskania bezowych lizaków-choinek. Ubitą bezę z białek z cukrem pudrem również można zabarwic na zielono, przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskając kształt choinek. Do każdej bezowej choinki wkładamy patyczek do szaszłyków, a następnie wstawiamy do piekarnika i suszymy. Takie bezowe lizaki to kolejny pomysł na słodki prezent albo dekorację.

Jako dekoracja tortu świetnie sprawdzają się również pierniczki w kształcie choinek czy domków, które przykleja się do kremu na bokach tortu oraz ustawia na wierzchu, tworząc dekoracje 3D. Główną zaletą tego typu ozdób (poza ich funkcją dekoracyjną) jest to, że są w pełni jadalne. 

 


Proste maślane ciasteczka

Składniki (na ok 50-60 sztuk):

  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią albo 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cynamon, drobno posiekane orzechy, mak, kakao, mielone migdały, strata skórka cytrynowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy do uzyskania jednorodnej masy. Wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek (opcjonalnie - kakao, cynamon). Miksujemy do uzyskania lepkiej kruszonki. Dodajemy inne składniki, jak np. mak czy orzechy, krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min 1 godzinę.

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 5mm, lekko podsypując mąką. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 8-10 minut w temp. 170stC (termoobieg + dolna grzałka). Należy uważać, by ciasteczka nie przypiekły się za mocno. Upieczone ciasteczka dekorujemy wg uznania.

Smacznego!

 


Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Fabryka Form
Zdjęcia pochodzą ze strony sklepu

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj