wtorek, 29 grudnia 2020

Jabłkowy deser w pucharkach

Jabłkowy deser w pucharkach

Kto wczoraj zrobił sos karmelowy, ten dziś może wykorzystać go do przygotowania jabłkowego deseru w pucharkach. Takiego na szybko do kawy z koleżanką:) Poniższy przepis jest jedynie inspiracją, możecie kombinować dowolnie ze składnikami. Ja wykorzystałam to, co miałam pod ręką: kilka ciasteczek korzennych, jabłko, śmietankę i serek, sos karmelowy. Do karmelowego sosu pasować będą również gruszki, orzechy. 

Jabłkowy deser w pucharkach

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 ciasteczka korzenne (herbatniki lub biszkopty)
  • 100ml śmietanki 30%
  • 50g serka śmietankowego lub labneh
  • 1 duże jabłko (lub ok 200ml prażonych jabłek ze słoika)
  • sos karmelowy
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Jabłko obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, podlać odrobinę wody i uprażyć do miękkości. Jabłka oprószyć cynamonem.

Ciasteczka pokruszyć. 

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek, cukier puder, sok z cytryny, zmiksować.  

Na dno pucharków lub szklanek wsypać łyżkę pokruszonych ciastek, na nie wyłożyć łyżkę jabłek, śmietankę z serkiem, polać odrobiną sosu karmelowego. Warstwy powtórzyć. Deser można podawać od razu albo przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

Jabłkowy deser w pucharkach
 

Jabłkowy deser w pucharkach 

2 komentarze:

Drukuj