poniedziałek, 7 grudnia 2020

Watruszki - rosyjskie bułeczki z serem

Watruszki - rosyjskie buleczki z serem
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem

Słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem twarogowym w kuchni rosyjskiej nazywane są watruszkami. Niektóre źródła podają, że ich nazwa pochodzi od słowa watra - ogień, inne że od wyrazu "wotrucha" oznaczającego nadzienie, jeszcze inne że jest to zmieniona (pod wpływem rożnych procesów językowych) forma wyrazu "twaróżka" (тварожка). Mnie osobiscie najbardziej się podoba ta ostatnia wersja i nawet chętnie nazywałabym je twaróżkami:) Czasem spotkać można też watruszki z dżemem lub owocami, jednak te z twarogiem znane są mi od dziecka i tylko takie nazywam twaróżkami, wróć - watruszkami:)

Co mogę o nich powiedzieć? Może to, że są pyszne - miękkie, puszyste, wypełnione słodką masą serową... i najlepsze są popijane mlekiem:) 

 

Polecam również przepisy na inne drożdżowe wypieki:

 

Watruszki - rosyjskie bułeczki z serem 

Składniki na 16 sztuk:
ciasto:

  • 200ml mleka
  • 20g drożdży
  • 100g szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 400g mąki luksusowej (typ 550)
  • 50g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

nadzienie:

  • 400g twarogu
  • 50g śmietany (lub jogurtu greckiego)
  • 50g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 20g maki
  • 20g masła 
  • opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej 
dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta


Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka roztrzepać z cukrem i esencją waniliową, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm, ułożyć w sporych odstępach na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.

Składniki nadzienia zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180stC.

Na środku każdego placka zrobić wgłębienie za pomocą szklanki (szklankę zanurzyć w mace, żeby ciasto się nie przyklejało). We wgłębienie nałożyć masę serową. Można to również zrobić za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką, żeby uzyskać ciekawy wzór.
Brzegi bułeczek posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu ostudzić na kratce przykryte ściereczką. Dodatkowo bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


 

Watruszki - rosyjskie buleczki z serem

 


10 komentarzy:

Drukuj