środa, 10 lutego 2021

Kurczak w sosie balti z cytrynowym ryżem i chlebkami naan

Kurczak w sosie balti


W zasadzie nazwa tego dania mówi sama za siebie - mamy tu obiad w stylu indyjskim. I znów z pomocą przychodzą gotowe sosy firmy Pataks. Lubię je ze względu na szybkość przygotowania i dobry skład. Tym razem postawiłam na nowość w ofercie sosów w stylu indyjskim - sos Balti. Jest to pomidorowy sos z papryką i kolendrą, dzięki któremu możemy przenieść się w kulinarna podróż do Indii. Jednak do sosu przydałyby się jakieś dodatki, ja postawiłam na cytrynowy ryż oraz chlebki naan.

Kurczak w sosie balti z cytrynowym ryżem i chlebkami naan

Składniki na 4 porcje:
  • 300g filetu kurczaka
  • pół żółtej papryki
  • garść zielonego groszku (może być mrożony) 
  • nieduża garść liści jarmużu 
  • 1 słoik sosu Balti
  • 1 łyżka oliwy 
  • 150g ryżu jaśminowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sok z cytryny
  • sól
  • chlebki naan z tego przepisu

Filet kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Paprykę pokroić jak kurczaka (w kostkę lub paski). W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kurczaka, dodać paprykę, jarmuż i groszek, zalać sosem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. 

W tym czasie przygotować ryż: Zagotować wodę, wsypać opłukany ryż, zagotować, posolić. Gotować na małym ogniu do miękkości (ok 10 minut). Pod koniec gotowania dodać kurkumę, wymieszać. Nadmiar wody odcedzić, ryż polać sokiem z cytryny (1 łyżeczka), wymieszać. Przykryć i odstawic na kilka minut. 

Sos podawać z ryżem i chlebkami naan. 

Smacznego!


Kurczak w sosie balti



3 komentarze:

Drukuj