niedziela, 21 czerwca 2020

Chlebki naan z grillowanymi warzywami i tofu

chlebki naan z grillowanymi warzywami

Lato to zdecydowanie czas, gdy spotkania ze znajomymi i wspólne grillowanie staje się rodzajem narodowego sportu;) A co jeśli podczas takiego spotkania zaserwować sobie małą kulinarną podróż do Indii? Wystarczy niewiele - odpowiednie przyprawy i marynaty, delikatne mięso kurczaka, tofu, warzywa - i już nasza podróż nabiera smaku. Grillowane warzywa i tofu możemy podać jako dodatek do ryżu, ale żeby było wygodniej je spożywać podczas grillowania, usmażyłam chlebki naan. Same chlebki już są nie lada przysmakiem, są miękkie, puszyste, z curry też smakują wyśmienicie. Jeśli macie gazowy grill z przykrywką, chlebki można upiec na grillu. Chlebki naan z grillowanymi warzywami i tofu to danie które można przygotować również w domu, gdy pogoda nie dopisuje - sprawdzi się grill elektryczny lub patelnia grillowa, a nawet piekarnik w opcją grill. Bedzie pysznie w każdej wersji, bo przyprawy robią robotę;)
Do przyprawiania warzyw i tofu na grilla użyłam pasty Pataks tikka masala. Pasty przyprawowe Pataks maja bardzo dobry skład - zawierają skoncentrowane przyprawy i olej, są idealne jako przyprawa lub baza do każdego dania. Możemy w nich marynować składniki lub używać jako przyprawy do innych dań.

Chlebki naan z grillowanymi warzywami i tofu


Chlebki naan:

220g mąki (+do podsypywania)
10g świeżych drożdży
100ml jogurtu naturalnego
50ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła do posmarowania

Drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać z solą, dodać jogurt, wlać drożdże, wymieszać, odstawić na 10-20 minut. Następnie wyrobić miękkie gładkie ciasto. Uformować kulę, posmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrastania na ok godzinę (powinno podwoić objętość). Ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 6 kawałków, każdy uformować w kulkę, przykryć i odstawić na 10 minut. Patelnię rozgrzać. ciasto rozwałkować albo rozpłaszczyć ręką na grubość ok 0,5cm, smażyć na suchej patelni z każdej strony do mocnego zarumienienia. Chlebki wykładać na talerz, każdy posmarować cienko masłem, można posypać ziołami.

Grillowane warzywa i tofu:

1 cukinia
1 papryka
1 czerwona cebula
200g tofu
pasta tikka masala Pataks

Warzywa pokroić i wymieszać z pastą.
Tofu pokroić w kostkę (ok 2cm) i również wymieszać z pastą.
Odstawić na ok 30 minut.
Tak przygotowane warzywa i tofu usmażyć na grillowej patelni albo nadziać na patyczki na przemian i upiec na grillu.
Podawać z chlebkami naan, posypane ziołami (pietruszka, kolendra). Można dodatkowo skropić je sokiem z limonki, polać sosem jogurtowo-czosnkowym - wg uznania.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj