poniedziałek, 13 grudnia 2021

Brownie z bakaliami

Brownie z bakaliami
 

Doskonałe brownie? Tak! Właśnie takie upiekłam i chętnie podzielę się przepisem:)

Dlaczego jest doskonałe? Ponieważ ma w sobie wszystko to, co dla mnie w brownie najważniejsze. Jest ciężkie, mięsiste, lekko klejące w środku, bardzo czekoladowe i z delikatną skórką. Chrupiące orzechy i kwaskowate bakalie dopełniają jego smak, a czekoladowe kropelki sprawiają, że jest jeszcze bardziej czekoladowe;) Możecie podkręcić jego smak dodając nieco przyprawy korzennej lub startej skórki pomarańczowej, wtedy doskonale wpisze się w świąteczne klimaty.

 

Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:

 

Brownie z bakaliami 

Składniki:

  • 200g czekolady (dałam 100g mlecznej i 100g gorzkiej)
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 70g maki 
  • 35g kakao 
  • opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100g bakalii (dałam wiśnie, żurawinę, migdały, orzechy pekan, rodzynki)
  • 50g czekoladowych kropli (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Czekoladę posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić (ma być lekko ciepła). 
Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli na puszystą lejącą masę. Do masy jajecznej wlać czekoladę, wymieszać. 
Mąkę przesiać z kakao (i przyprawą korzenną), wsypać do masy czekoladowej. Wymieszać łyżką. Dodać bakalie i krople czekoladowe (cześć odłożyć do posypania brownie), wymieszać.
Formę do pieczenia 20x20cm wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch, posypać pozostałymi bakaliami i kroplami czekoladowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC. Upieczone brownie powinno pozostać miękkie, wilgotne w środku, ale nie surowe. 
Wystudzić i pokroić. 

Smacznego!

Brownie z bakaliami

Brownie z bakaliami


1 komentarz:

Drukuj