sobota, 26 lutego 2022

Czerwona fasola po bretońsku

Czerwona fasola po bretońsku


Fasolka po bretońsku znajduje się na liście potraw, które są sycące, można przygotować szybko i na zapas. To danie znajduje się także na liście naszych ulubionych potraw:)

Polecam również inne przepisy na dania z fasolą

Czerwona fasola po bretońsku 

Składniki:

  • 2 puszki fasoli (ja dałam czerwoną)
  • 200g kiełbasy (np. śląskiej, podwawelskiej)
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek pora 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • olej lub smalec do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę, marchew i por w półplasterki, czosnek posiekać. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Warzywa przesmażyć na niedużej ilości oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę smażyć razem. Następnie zalać przecierem pomidorowym, zagotować i gotować pod przykryciem ok 5-7 minut. Fasolę odcedzić i opłukać. Wsypać do garnka z warzywami i kiełbasą. Doprawić do smaku, gotować razem ok 5 minut. 

Potrawę można zawekować: gorącą fasolę nałożyć do słoików, od razu zakręcić, odstawić do góry dnem na kilkanaście minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!


 

Czerwona fasola po bretońsku


1 komentarz:

Drukuj