czwartek, 9 marca 2023

Serek homogenizowany


Serek homogenizowany

Serek homogenizowany

 

 Próbowaliście kiedyś robić w domu serek homogenizowany? Mnie ostatnio wszystkie wydają się o wiele za słodkie, dlatego robię go sama. Potrzebny jest tylko twaróg i mleko oraz dodatki smakowe. Taki domowy serek za każdym razem będzie smakował tak, jak sobie zapragniecie: może być obłędnie waniliowy, z kawałkami czekolady lub czekoladowy, owocowy o ulubionym smaku. Prosty i szybki, a z pewnością zdrowy. Polecam!

Polecam też zrobić domowy serek labneh, który smakuje jak popularny Almette.

Serek homogenizowany

Składniki:
300g twarogu półtłustego
100ml mleka
1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru (lub więcej - do smaku)
ziarenka z laski wanilii
dodatkowo: kakao, czekolada, owoce (mogą być mrożone)...

Serek i mleko miksować blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Można dolać więcej mleka, jeśli lubicie bardziej rzadką konsystencję serka. Dosłodzić do smaku, dodać ziarenka z laski wanilii, wymieszać.

Serek czekoladowy: posiekać 50g czekolady, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić i zblendować z twarogiem.
Smakowy serek - dodajemy kakao, startą czekoladę, zmiksowane lub pokrojone w kawałki owoce. Można również dodać przecier z owoców, pure lub całe owoce i zblendować razem z twarogiem.

Mieszamy i ... delektujemy się smakiem najlepszego serka:)
Smacznego!

 

Serek homogenizowany

 

2 komentarze:

  1. No super propozycja, czasami trzeba po prostu wpaść na pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda serki sklepowe są zdecydowanie za słodkie. Domowej roboty to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj