poniedziałek, 15 maja 2023

Babcina szarlotka na kruchym cieście

Babcina szarlotka na kruchym cieście


Babcina szarlotka na kruchym cieście

 

Szarlotka niejedno ma na imię. Z bezą, z pianką, z budyniem, na cieście kruchym albo biszkoptowym... Osobiście lubię każdą, ale dla mnie kwintesencja szarlotki to kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem, a podawana na ciepło koniecznie z gałką lodów na wierzchu:) 

Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki:

 

Babcina szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 200g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 320g mąki (2 szklanki)
  • 60g drobnego cukru (1/3 szklanki)
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka śmietany 18%

nadzienie:

  • 1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka, boskop, kronselka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, dusić pod przykryciem przez 5 minut, powinny pozostać w kawałkach. Oprószyć cynamonem.

Mąkę, cukier i proszek wymieszać, dodać masło, rozetrzeć do konsystencji kruszonki. Wbić jajko, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć, a 2/3 wyłożyć dno formy. 

Na ciasto wyłożyć jabłka, z wierzchu posypać pozostałym ciastem.  

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp 180stC. 

Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!


Babcina szarlotka na kruchym cieście

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcina szarlotka na kruchym cieście to prawdziwa klasyka. Z odrobiną lodów to już w ogóle doskonałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj