Sernik baskijski, hiszpański, palony, sernik z La Viña albo San Sebastian - to wszystko ten sam sernik! Mam wrażenie, że ostatnio bardzo zyskał na popularności. Słusznie, ponieważ jest pyszny. Kremowy, lekko słony, z karmelowym posmakiem od przypalonej skórki. Zdecydowanie wart spróbowania chociaż raz (ale jestem pewna, że będzie pieczony często:)
Polecam również inny przepis na sernik baskijski, bazowany na oryginalnym przepisie właściela baru La Vińa - Sernik baskijski z La Viña
Sernik hiszpański
Składniki:
500g śmietankowego serka (typu philadelphia, Piątnica, Wieluń, Włoszczowa)
500g śmietankowego serka (typu philadelphia, Piątnica, Wieluń, Włoszczowa)
100g mascarpone
4 jajka M
150 g cukru
4 jajka M
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki
300ml śmietanki (30%)
300ml śmietanki (30%)
0,5 łyżeczki soli
Tortownice
o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można wcześniej
zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę.
Piekarnik rozgrzać do 240stC (góra+dół).
W
misce zmiksować jajka z cukrem, dodać serek, mascarpone, śmietankę, sól i mąkę.
Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do
220stC, piec 40minut. Po upieczeniu sernik będzie miał miękki, prawie płynny
środek - tak powinno być, masa zetnie się podczas studzenia. Sernik wyjąc
z piekarnika, pozostawić na kilka godzin do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz