czwartek, 4 maja 2023

Sernik hiszpański


Sernik hiszpański

 

Sernik baskijski, hiszpański, palony, sernik z La Viña albo San Sebastian - to wszystko ten sam sernik! Mam wrażenie, że ostatnio bardzo zyskał na popularności. Słusznie, ponieważ jest pyszny. Kremowy, lekko słony, z karmelowym posmakiem od przypalonej skórki. Zdecydowanie wart spróbowania chociaż raz (ale jestem pewna, że będzie pieczony często:) 

Polecam również inny przepis na sernik baskijski, bazowany na oryginalnym przepisie właściela baru La Vińa - Sernik baskijski z La Viña 

 

Sernik hiszpański

Składniki:
500g śmietankowego serka (typu philadelphia, Piątnica, Wieluń, Włoszczowa)
100g mascarpone
4 jajka M
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki
300ml śmietanki (30%)
0,5 łyżeczki soli

Tortownice o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę. 
Piekarnik rozgrzać do 240stC (góra+dół).
W misce zmiksować jajka z cukrem, dodać serek, mascarpone, śmietankę, sól i mąkę. Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 220stC, piec 40minut. Po upieczeniu sernik będzie miał miękki, prawie płynny środek - tak powinno być, masa zetnie się podczas studzenia. Sernik wyjąc z piekarnika, pozostawić na kilka godzin do wystudzenia.

Smacznego! 

Sernik hiszpański

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj