poniedziałek, 12 lutego 2024

Pianka z galaretki ze skyrem

Pianka z galaretki ze skyrem

Jaką nazwę można wymyślić dla deseru, który jest delikatny niczym chmurka? Konsystencją przypomina piankę, ptasie mleczko, jest niezwykle lekki, puszysty. A co jeśli powiem, że ten deser zrobiłam z dwóch składników? Będziecie zaskoczeni, jak łatwo można go przygotować! Ma tylko jedną wadę - szybko znika (i trudno go pokroić w zgrabne kawałki, przez co jest absolutnie niefotogeniczny:)

Pianka z galaretki ze skyrem 

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 1 skyr naturalny (lub jogurt, serek quark) (200ml)

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Zostawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie i będzie przypominać syrop, ubijamy mikserem na dużych obrotach. Uwaga: piana bardzo rośnie, lepiej więc użyć dużej głębokiej miski. Ubijamy do uzyskania gęstej piany, galaretka zwiększy objętość 3-krotnie. Dodajemy skyr, ubijamy przez minutę, żeby nie było grudek skyru. Piankę przelewamy do pucharków lub formy, wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 2h. 

Smacznego!

Pianka z galaretki ze skyrem


12 komentarzy:

  1. Na pewno spróbuję. Ten kolor jest cudowny 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Takiej pianki jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow takiej nie robiłam jeszcze. Wygląda pięknie i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis! Wydaje się prosty, a efekt końcowy brzmi i wygląda bosko. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł na lekki deser. :) Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota 😍 Nigdy takiego deseru nie robiłam, ale pożyczę przepis i będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyobraź sobie deser, który jest jednocześnie puszysty jak chmurka i przyjemnie kremowy… To właśnie pianka z galaretki ze skyrem! 😍

    Każdy kęs to delikatne połączenie lekkiej, owocowej galaretki z aksamitnym skyrem, który nadaje jej subtelnej kwasowości i jogurtowej świeżości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ze skyrem super sprawa, bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co robię nie tak...ubijam galaretkę i jest fajna pianka ale jak dodaje skyr to robi się powrotem woda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka była zimna i tężejącą? Czy byla ubita na mocną gęstą pianę?? Po dodaniu wystarczy tylko krótko zmiksować do połączenia.

      Usuń
  10. Po dodaniu skyru pianka zamienia się w wodę,co robię nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka musi być już zimna i tężejącą. Trzeba ja ubić na mocną gęstą pianę. Po dodaniu wystarczy tylko krótko zmiksować do połączenia na niskich obrotach.

      Usuń

Drukuj