piątek, 26 stycznia 2024

Smażony ser z kminkiem

 

Smażony ser z kminkiem

Smażony ser z kminkiem


Dla niektórych to smak dzieciństwa, który pamiętają z rodzinnego domu. Dla mnie smażony ser był całkiem niedawnym kulinarnych odkryciem. Kiedyś próbowałam gotowego ze sklepu, ale nie do końca pasował mi jego smak. Czasem jest nazywany zgliwiałym serem, ponieważ twaróg do jego przygotowania jest specjalnie pozostawiany w cieple przez kilka dni, żeby zgliwiał. I chyba dlatego nie za bardzo mnie smakował - miał zbyt intensywny zapach i specyficzny smak. Natomiast gdy zrobiłam sama, dopiero mogłam w pełni się w nim rozsmakować. Jest pyszny zarówno na ciepło, gdy ma płynną konsystencję, jak również po wystygnięciu, wtedy można kroić go na kanapki. Przygotowanie jest bardzo proste, składniki dostępne - warto spróbować;)

Polecam również inne przepisy na kanapkowe dodatki:

 

Smażony ser z kminkiem

Składniki:

  • 400g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła
  • spora szczypta soli (ok 1/3 łyżeczki - wg smaku) 
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • opcjonalnie: czerwony pieprz, chili 

Twaróg pokruszyć, posypać sodą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin (można zostawić w temperaturze pokojowej na noc). Po tym czasie na twarogu powstanie "kożuch". W rondlu rozgrzać masło, dodać twaróg, sól. Ciągle mieszając podgrzewać, aż twaróg się rozpuści i uzyska budyniową konsystencję. Dodać kminek i opcjonalnie chili. Podsmażać jeszcze 2-3 minuty. Gotowy ser przelać do miseczki, z wierzchu można posypać kminkiem lub czerwonym pieprzem.

Można podać od razu, gdy jest ciepły i płynny, lub po wystygnięciu pokroić w grubsze plastry.  

Smacznego!


Smażony ser z kminkiem


9 komentarzy:

  1. Nigdy takiego nie jadłam. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować. Dawno nie jadłam takiego sera

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała takiego sera

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażony ser z kminkiem to dla mnie totalna nowość! Ciekawy sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ser smażony. Próbowałam kiedyś z papryką, też pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś nowego jak dla mnie. Chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Smażony ser brzmi interesująco, przyznam, że spotykam się z tym pierwszy raz. Być może wypróbuję ten przepis, zwłaszcza że składniki są łatwo dostępne. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam. Zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla milosników sera to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj