środa, 10 lipca 2024

Ogórki małosolne z worka

 

Ogórki małosolne z worka


Kilka lat temu, gdy wypróbowałam ten przepis na ogórki małosolne na sucho, uzależniłam się całkowicie. Teraz co roku w sezonie przygotowuję je co kilka dni i zjadamy na bieżąco. Są banalne proste i już następnego dnia małosolne z woreczka są gotowe do jedzenia. Pyszne są! 

Polecam również inne przepisy na przetwory z ogórków

 

Ogórki małosolne z worka

Składniki:
1 kg ogórków
2 baldachy kopru
kawałek korzenia chrzanu (ok 5cm)
liść chrzanu
4-5 ząbków czosnku
1 płaska łyżka soli
worek foliowy na mrożonki o pojemności ok 4l

opcjonalnie: kilka liści czarnej porzeczki, 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Ogórki umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. godzinę (można pominąć ten krok jeśli ogórki sa jędrne). Następnie wyjąć z wody, osuszyć papierową serwetą, obciąć piętki.
Chrzan i czosnek obrać, chrzan pokroić w słupki, czosnek w plasterki. Koper przekroić na kilka kawałków.
Ogórki włożyć do worka, dodać liście i koper, poypać solą, potrząsnąć, żeby przyprawy się rozsypały po ogórkach.
Worek ścisnąć, żeby wyszło powietrze, związać lub nałożyć klips. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok godzinę, następnie włożyć do lodówki na co najmniej noc. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Ogórki małosolne z worka

 

 

3 komentarze:

  1. Tego sposobu nie znałam. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam małosolne. Wypróbuję ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku nie mam ogórków. Te kupne zawsze wychodzą puste 🤦

    OdpowiedzUsuń

Drukuj