czwartek, 27 czerwca 2024

Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

Pierogi ze świdośliwą albo borówkami



Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

 

Smak świdośliwy pamiętam z dzieciństwa, dlatego z wielką przyjemnością pojechałam na samozbiory tych owoców, by przypomnieć ich smak oraz nazbierać do domu. Właścicielka plantacji powiedziała, że można zrobić z nich dżem, nalewkę, ale pysznie smakują też pierogi. Więc w domu postanowiłam wypróbować pierogi ze świdośliwą. I przyznam, że smakowały bardzo podobnie do tych z jagodami. Tradycyjnie, podałam je z jogurtem i prażonymi płatkami migdałów - tak jak lubimy najbardziej;) 

Tym sposobem można zrobić również pierogi z jagodami, borówkami, wiśniami albo czereśniami. Każda wersja będzie pyszna!

Polecam również inne przepisy na sezonowe pierogi

Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

Składniki:  na ok 25 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

nadzienie:

  • 0,5 litra owoców świdośliwy (lub borówek, jagód leśnych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego

do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.

Świdośliwę opłukać, osuszyć na durszlaku, oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, wymieszać.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć kółka ( mnie o średnicy 7cm). Na każde nakładać owoce i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia.

Podawać ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, płatkami migdałów.
Smacznego

 
Pierogi ze świdośliwą albo borówkami

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałem o świdośliwie, ale skoro smakuje podobnie do jagód, to muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takich. Jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak świdośliwy przypomina mi wakacje u babci. Muszę koniecznie zrobić te pierogi, na pewno będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam takich pierogów. Domowe najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z jogurtem i prażonymi płatkami migdałów to świetny pomysł. Na pewno wypróbuję Twój przepis ze świdośliwą, a potem może z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno pyszne. Skusiła bym się.

    OdpowiedzUsuń
  8. Od samego patrzenia na te zdjęcia chcę się spróbować tych pierogów.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj