sobota, 31 sierpnia 2024

Greckie pity

 
Greckie pity


Te niezwykle popularne w Grecji chlebki możecie upiec sami. Kolejnym plusem domowej pity jest to, że można upiec je na zaś, schować do zamrażarki i wyciągnąć stamtąd, kiedy tylko najdzie nas ochota na domowy kebab. Tym razem postawiłam na sezonowe dodatki, takie jak grillowana cukinia, papryka, ser haloumi, chrupiące kąski z indyka oraz sos tzatziki. Bardzo solidna porcja pyszności:)
Polecam również grecką sałatkę horiatki

Greckie pity

Składniki (na 6 sztuk):

  • 300g mąki (np typ 550 lub 650)
  • 180ml wody
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotować rozczyn: drożdże, cukier, 100ml wody i łyżkę mąki wymieszać, odstawić do wyrastania na ok 15-20 minut.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie,  miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić na ok 15 minut.
Następnie każdą kulkę spłaszczyć i rozwałkować na placek o średnicy ok 15cm (wałkujemy z jednej strony).
Placki ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić przykryte na 30 minut, żeby lekko podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC (blacha na dolnym poziomie piekarnika). Placki razem z papierem przełożyć na blachę, piec ok 5 minut w temp. 250stC termoobieg, aż będą napuszone i złapią kolor. Można dodatkowo pod koniec pieczenia włączyć opcję grill lub górną grzałkę, żeby ładnie zarumieniły się z wierzchu.

Upieczone pity studzić przykryte ściereczką. Przechowywać w woreczku foliowym lub zamrozić. 

Smacznego! 

 

Greckie pity

 

12 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis. Zawsze chciałam je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Chętnie bym spróbowała takiej pity.

    OdpowiedzUsuń
  3. O super. Zawsze chciałam tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Sama nigdy nie robiłam pity.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pitę. Nigdy nie próbowałam piec jej sama, ale Twój przepis brzmi super prosto. Te dodatki też są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis! Domowa pita i tzatziki - pychota.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis, pita z indykiem i sosem tzatziki to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie! Grillowana cukinia i halloumi to wyśmienite połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam. Potrawa wygląda smacznie. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  10. Super potrawa. Jestem chętna żeby spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie jadłam pity. Muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Są pyszne! A w domowej wersji muszą smakować jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj