Zainspirowała mnie rustykalna tarta z francuskiego magazynu kulinarnego, a ponieważ jest sezon na śliwki – pomysł na ciasto zakiełkował w kilka chwil. Połączenie orzechów i śliwek jest tak pyszne, że trudno przestać na jednym kawałku. Bosko smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów albo bitą śmietaną, jak również na zimno. Gwarantuję! Spróbujcie i Wy!
Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami
Składniki:
· 40g orzechów włoskich
· 80g masła w temp. pokojowej
· 60g cukru
· 1 żółtko
Nadzienie:
· 500g śliwek
· szczypta cynamonu
· 2 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników
· dodatkowo: białko i płatki migdałów
Orzechy zmielić. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki.
Piekarnik nagrzać do 190stC.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na krąg o średnicy około 30 cm, na środek wysypać pokruszone herbatniki, śliwki, oprószyć cynamonem.
Brzegi ciasta zawinąć na śliwki, posmarować białkiem, posypać płatkami migdałów.
Tartę wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów albo bitą śmietaną, jak również na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz