Crumble to deser na każdą okazję. Niespodziewani goście, chęć na coś słodkiego, wykorzystanie zapasów z zamrażarki, sposób na zwiędłe owoce... Można użyć dowolnych owoców mrożonych lub świeżych. Do kruszonki można dodać płatki migdałowe albo mielone migdały (lub inne orzechy), płatki owsiane, dosłodzić ksylitolem. I podać z lodami. Koniecznie! W skrajnych przypadkach bita śmietanka tez będzie ok:)
Polecam również inne przepisy na crumble:
Crumble - owoce pod kruszonką z lodami
Składniki na 4 porcje:
kruszonka:
- 0,5 szklanki maki (można na pół z mąką migdałową lub owsianą)
- 60g masła
- 2 łyżki cukru z wanilią (lub z cynamonem)
- 2 szklanki dowolnych owoców
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku (można pominąć)
- opcjonalnie: płatki owsiane na dno foremek
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Na dno kokilek wsypać po pół łyżki płatków owsianych. Owoce wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem, rozłożyć do kokilek. Z wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 200stC.
Wersja dla frytkownicy beztłuszczowej: piekę 15 minut w 190stC.
Podawać na ciepło z gałką lodów.
Smacznego!
Pięknie podane. Skusiłabym się na taki deser.
OdpowiedzUsuńTo taki deser, który zawsze robi wrażenie, a robi się go błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Na pewno nikt nie może się oprzeć.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i smacznie. Skusilabym się na taki deser
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szybki deser, bez zbędnych komplikacji.
OdpowiedzUsuńNie podawałam jeszcze w taki sposób owoców. Wygląda to bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńIdealne na sezon truskawkowy i inne owoce lata.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe desery, dziękuję, że się dzielisz. :)
OdpowiedzUsuńTaki lodowy deser to sama przyjemność. Na pewno spróbuję go zrobić.
OdpowiedzUsuńDawnk temu takie robiłam. Dobrze że mi przyponiałaś o tym deserze.
OdpowiedzUsuń