To danie można nazwać małą kulinarną rewolucją. Zazwyczaj przygotowując makaron w sosie ze szpinakiem i kurczakiem osobno robiłam sos i osobno gotowałam makaron. Tym razem makaron dorzuciłam bezpośrednio na patelnię i ugotowałam w sosie. Wyszło tak pysznie, że będę częściej stosować ten sposób;) I gotowy w niecałe 30 minut;)
Polecam również inne przepisy na makaron:
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Sos a'la bolognese (na dwa sposoby)
- Tradycyjna carbonara
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki na 3 porcje:
- 200g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża garść liści szpinaku
- 3 łyżki mascarpone
- 500ml bulionu warzywnego lub wody
- 4 suszone pomidory
- 50g sera z pleśnią (typu lazur, gorgonzola)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 200g makaronu tagliatelle (albo krótkich form, typu świderki, penne)
Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą. Cebulę pokroić w kostkę lub pióra, czosnek posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso, dodać cebule i czosnek, smażyć 1-2 minuty mieszając. Wlać szklankę gorącego bulionu, dodać mascarpone wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i suszonymi pomidorami. Włożyć suchy makaron. Dodać opłukany szpinak, wlać pozostały bulion, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, wrzucić na patelnię. Przykryć i dusić jeszcze 2 minuty. Makaron powinien być al dente.
Wyłożyć na talerze, posypać serem.
Smacznego!
Takie potrawy najbardziej lubię. Na pewno spróbuję Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu przepisy, mniej sprzątania, więcej smaku.
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację, na pewno wrócę do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTen makaron smakuje świetnie! Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy. Ten makaron wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam tego makaronu. Niestety szpinak w moim domu jem tylko ja.
OdpowiedzUsuńDania jednogarnkowe są najlepsze. Często takie robię.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest naprawdę łatwy do wykonania, a wychodzi bardzo smaczny. Idealny na szybki obiad po pracy. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń