To danie można nazwać małą kulinarną rewolucją. Zazwyczaj przygotowując makaron w sosie ze szpinakiem i kurczakiem osobno robiłam sos i osobno gotowałam makaron. Tym razem makaron dorzuciłam bezpośrednio na patelnię i ugotowałam w sosie. Wyszło tak pysznie, że będę częściej stosować ten sposób;) I gotowy w niecałe 30 minut;)
Polecam również inne przepisy na makaron:
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Sos a'la bolognese (na dwa sposoby)
- Tradycyjna carbonara
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki na 3 porcje:
- 200g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża garść liści szpinaku
- 3 łyżki mascarpone
- 500ml bulionu warzywnego lub wody
- 4 suszone pomidory
- 50g sera z pleśnią (typu lazur, gorgonzola)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 200g makaronu tagliatelle (albo krótkich form, typu świderki, penne)
Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą. Cebulę pokroić w kostkę lub pióra, czosnek posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso, dodać cebule i czosnek, smażyć 1-2 minuty mieszając. Wlać szklankę gorącego bulionu, dodać mascarpone wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i suszonymi pomidorami. Włożyć suchy makaron. Dodać opłukany szpinak, wlać pozostały bulion, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, wrzucić na patelnię. Przykryć i dusić jeszcze 2 minuty. Makaron powinien być al dente.
Wyłożyć na talerze, posypać serem.
Smacznego!
Takie potrawy najbardziej lubię. Na pewno spróbuję Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń