środa, 28 maja 2025

Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem

makaron ze szpinakiem i kurczakiem

 

To danie można nazwać małą kulinarną rewolucją. Zazwyczaj przygotowując makaron w sosie ze szpinakiem i kurczakiem osobno robiłam sos i osobno gotowałam makaron. Tym razem makaron dorzuciłam bezpośrednio na patelnię i ugotowałam w sosie. Wyszło tak pysznie, że będę częściej stosować ten sposób;) I gotowy w niecałe 30 minut;) 

Polecam również inne przepisy na makaron:

 

Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem

 Składniki na 3 porcje:

  • 200g filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść liści szpinaku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 suszone pomidory 
  • 50g sera z pleśnią (typu lazur, gorgonzola) 
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200g makaronu tagliatelle (albo krótkich form, typu świderki, penne)


Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą. Cebulę pokroić w kostkę lub pióra, czosnek posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso, dodać cebule i czosnek, smażyć 1-2 minuty mieszając. Wlać szklankę gorącego bulionu, dodać mascarpone wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i suszonymi pomidorami. Włożyć suchy makaron. Dodać opłukany szpinak, wlać pozostały bulion, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, wrzucić na patelnię. Przykryć i dusić jeszcze 2 minuty. Makaron powinien być al dente.
Wyłożyć na talerze, posypać serem.
Smacznego! 

 

1 komentarz:

  1. Takie potrawy najbardziej lubię. Na pewno spróbuję Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj