środa, 16 lipca 2025

Boćwina z ziemniakami i jajkiem

 

Boćwina z ziemniakami i jajkiem

Boćwina, mangold, burak liściowy - to warzywo jest bohaterem dzisiejszego dania. Przygotowałam go w prosty, wiejski sposób, jak przygotowuje się mangold w Chorwacji - duszony na patelni z ziemniakami i sadzonym jajkiem. I do tego kubek zsiadłego mleka! Idealny lekki obiad na lato.

Boćwina z ziemniakami i jajkiem 

Składniki na 2 porcje:

  • spory pęczek boćwiny
  • 3 młode ziemniaki (można użyć ziemniaków pozostałych z obiadu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka 
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • koperek lub natka pietruszki do posypania 

 

Boćwinę opłukać i pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. 

Cebulę  pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać boćwinę, dusić do miękkości ok 7 minut. Dodać ugotowane ziemniaki, wymieszać, doprawić do smaku.

Boćwinę odsunąć na bok, wbić jajka, posolić i smażyć pod przykryciem aż białko się zetnie. Posypać posiekanym koperkiem.

Podawać od razu.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz