Boćwina, mangold, burak liściowy - to warzywo jest bohaterem dzisiejszego dania. Przygotowałam go w prosty, wiejski sposób, jak przygotowuje się mangold w Chorwacji - duszony na patelni z ziemniakami i sadzonym jajkiem. I do tego kubek zsiadłego mleka! Idealny lekki obiad na lato.
Boćwina z ziemniakami i jajkiem
Składniki na 2 porcje:
- spory pęczek boćwiny
- 3 młode ziemniaki (można użyć ziemniaków pozostałych z obiadu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- koperek lub natka pietruszki do posypania
Boćwinę opłukać i pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać boćwinę, dusić do miękkości ok 7 minut. Dodać ugotowane ziemniaki, wymieszać, doprawić do smaku.
Boćwinę odsunąć na bok, wbić jajka, posolić i smażyć pod przykryciem aż białko się zetnie. Posypać posiekanym koperkiem.
Podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz