Tydzień warto rozpocząć od czegoś smacznego, na przykład dobrego obiadu. A ponieważ sezon na bób trwa w najlepsze, wybór był oczywisty. Przygotowałam makaron w stylu carbonary z bobem. Dlaczego w stylu carbonary? Ponieważ była to jedynie inspiracja, pomysł na sos i gdybym nazwała to carbonarą, musiałabym do końca życia jeść pizzę z ananasem;) Jak zwał tak zwał - danie wyszło pyszne i sycące.
Polecam również inne przepisy na dania z bobem:
Makaron z boczkiem i bobem
Składniki (na 3 porcje):
- 200g bobu
- 100g wędzonego boczku
- pęczek szczypiorku lub 1 szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 100ml śmietanki 30% lub 18%
- 2 łyżki oliwy lub oleju (np. z suszonych pomidorów)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- szczypta ulubionych ziół (np. tymianek, oregano, cząber)
- 200g makaronu (dowolny kształt)
- natka pietruszki
Bób ugotować do miękkości. Obrać ze skórek.
Boczek pokroić w kostkę lub słupki. Szczypiorek pokroić, czosnek posiekać. Żółtka roztrzepać ze śmietanką, doprawić do smaku.
Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj ok 8-10 minut). W tym czasie przygotować sos.
Szczypiorek i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać boczek i smażyć, aż się zarumieni. Wsypać bób.
Na patelnię z boczkiem wrzucić odcedzony makaron (pół szklanki wody z gotowania makaronu zostawić), wlać śmietankę, szybko wymieszać, żeby cały makaron był pokryty sosem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz