niedziela, 16 czerwca 2013

Polędwiczki w morelowym sosie

Soczyste i miękkie mięso w morelowym sosie - to był królewski obiad...
Podałam je z mieszanką makaronów, ugotowaną z kawałkami marchewki i ząbkiem czosnku.



1 polędwiczka wieprzowa - ok 500g
100 g suszonych moreli Kresto
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła


Polędwiczkę umyć, oczyścić z mizdry, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, odłożyć na 30 minut.
Cebule posiekać, morele pokroić. 
Na patelni rozgrzać masło, włożyć polędwiczkę, smażyć do zrumienienia z każdej strony po ok. 5 minut. Dodać cebulę i morele, podlać winem i dusić pod przykryciem ok 15 minut, zdjąć przykrywkę, zredukować sos, doprawić do smaku.
Przed podaniem polędwiczkę pokroić w plastry. Podawać z sosem.

Do sosu użyłam moreli Kresto - są miękkie, aromatyczne i świeże.

piątek, 14 czerwca 2013

Owsianka z bakaliami

Owsianka na śniadanie - przysmak czy zmora dzieciństwa?:) W moim przypadku zdecydowanie jedno z ulubionych dań. Zdrowa, pożywna, a z dodatkiem bakalii smakuje wyśmienicie. Kto się skusi?;)

Czy wiecie, że owies był jednym z pierwszych zbóż, które uprawiano już w XVIII w p.n.e. Ziarna owsa są najbogatsze w białko i zestaw aminokwasów, zawierają witaminy grupy B, magnez, żelazo i błonnik.



1 szklanka mleka
3 łyżki płatków owsianych górskich
po kilka sztuk suszonych moreli, śliwek, po łyżce rodzynków i żurawiny (użyłam bakalii Kresto)

Mleko zagotować, dodać płatki, rodzynki, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 5-8 minut.

środa, 12 czerwca 2013

Truskawkowy koktajl

Orzeźwiający, pełny smaku koktajl z truskawek i jogurtu. Wystarczy tylko zmiksować...




200ml jogurtu naturalnego
200g truskawek
kilka porzeczek


Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksować razem z jogurtem i porzeczkami. Podawać schłodzony.

wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami


Już są! Wróciliśmy w sobotę, a w niedzielę już zbieraliśmy pierwsze truskawki. Pyszne, słodkie, duże i niezwykle aromatyczne.
W moich kulinarnych planach są ciasta w truskawkami, galaretki i oczywiście dżemy.
A zaczęłam od pierogów. Szybkie, proste w przygotowaniu, podane z prażonymi płatkami migdałowymi, śmietaną i posypane brązowym cukrem. Mogłabym jeść je codziennie:)


Składniki na 15 pierogów:

1 szklanka mąki
70ml gorącej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki oleju
15 dużych truskawek
2 łyżki płatków migdałowych Kresto
śmietana
brązowy cukier

Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto pokroić na 15 plasterków, każdy rozwałkować, włożyć truskawkę, zalepić brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Przed podaniem pierogi posypać płatkami, polać śmietaną i posypać cukrem.