poniedziałek, 29 lipca 2013

Śliwkowe muffinki


Śliwki powoli dojrzewają w sadach, a u nas dziś znowu babeczki ze śliwkami i płatkami owsianymi. Już drugi raz w ciągu ostatnich kilku dni. Mięciutkie, wilgotne, pysznie owocowe. Polecam!
 
Polecam również inne przepisy na muffiny:

Śliwkowe muffinki

100g roztopionej margaryny lub oleju roślinnego
200ml jogurtu naturalnego
150g cukru
2 jaja
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
0,5 szklanki płatków owsianych
płatki migdałowe do posypania
1 łyżka ekstraktu waniliowego
12 śliwek


Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i roztopioną margarynę/olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
Umyte  śliwki przekroić na pół, 12 połówek odłożyć, resztę przekroić na ćwiartki.
Ciasto nakładać po łyżce w foremki do muffinek wyłożone papilotami, położyć po 2 ćwiartki śliwek, przykryć łyżką ciasta, na górę położyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do góry. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.

piątek, 26 lipca 2013

Truskawkowy dżem z tymiankiem

Co prawda truskawki już się skończyły, ale zdążyłam zrobić ich słoikowy zapas na zimę.
Z wanilią, z cytryną, z tymiankiem - do wyboru:)







1 kg truskawek
350g cukru
1 op. Konfitur-Fix
kilka gałązek świeżego tymianku
sok z cytryny

Truskawki zasypać cukrem, odstawić aż puszczą sok. Dodać Konfitur-Fix, wymieszać, zagotować. Dodać sok z cytryny oraz listki tymianku. Gotować 3 minuty. Dżem wyłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.

środa, 24 lipca 2013

Jagodowe muffinki



Wyprawa do lasu była nadzwyczaj bogata w jagody. Tydzień jagodowego szaleństwa mam za sobą;) Były muffinki, lody, sernik, jagodzianki, serowe bułeczki z jagodami, ciasto jagodowe i dżem. I oczywiście część jagód zamroziłam;)

Sekret każdych muffinek polega na osobnym połączeniu mokrych i suchych składników, całości natomiast nie należy mieszać zbyt dokładnie (pozostawienie grudek w cieście jest nawet wskazane ;)) – wtedy muffinki będą bardziej puszyste i miękkie. 


Jagodowe muffinki

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 szklanka kefiru/jogurtu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100ml oleju rzepakowego
1 szklanka jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki płatków migdałowych


Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
Umyte jagody posypać mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto nakładać w foremki do muffinek do wysokości ¾, posypać płatkami migdałowymi, piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.
(z podanych składników wyszło 12 muffinek)

poniedziałek, 22 lipca 2013

Chłopski garnek


Proste jednogarnkowe danie, które smakuje każdemu. Najlepsze ze świeżych młodych warzyw, dobrze doprawione.

Składniki:
Kapusta – ok ¼ średniej główki
Ziemniaki – 3 sztuki
Papryka – 1 sztuka
Kiełbasa – 300g
Marchewka – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka (duża)
Mąka – 2 łyżki
Sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn
Olej  do smażenia

Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać razem. Kapustę grubo poszatkować, ziemniaki pokroić w grubsze półtalarki, marchewkę w plasterki, paprykę w paski. Warzywa dodać do kiełbasy. Szklanką wody zalać warzywa, wymieszać, dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut, pod koniec duszenia doprawić do smaku, zagęścić mąką wymieszaną z pół szklanki wody.

środa, 17 lipca 2013

Smażone patisony

Dań z patisonem ciąg dalszy. Tym razem w wersji smażonej z czosnkiem - prosty, lecz pyszny dodatek do głównego dania lub samodzielna kolacja.




Patisony
pieprz ziołowy
sól
2 ząbki czosnku
olej do smażenia (użyłam Rapso)
mąka do obtoczenia
natka pietruszki lub koperek do posypania

Patisony pokroić w plastry ok 0,5 cm grubości, posypać solą, pieprzem, natrzeć posiekanym czosnkiem. Obtaczać w mące, smażyć z obu stron na złoto. przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.