sobota, 30 listopada 2013

Śledzie z rodzynkami



Być może istnieje już jakaś nazwa dla tego dania, ale jej nie znam;) Pewnego razu zachciało się mnie śledzi w pomidorach, z dużą ilością cebulki, ze słodkim posmakiem rodzynków i miodu. Więc stało się - następnego dnia zajadaliśmy przepyszne śledzie. Polecam!

Składniki:
4-5 filetów śledziowych (a'la matias)
2 cebule
2 łyżki miodu
garść rodzynków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia cebuli
przyprawy: tymianek, goździki, czosnek, kolendra, imbir (lub 1 łyżeczka przyprawy do śledzi)
50ml octu do namoczenia

Śledzie moczyć w wodzie z dodatkiem octu ok 2-3 godzin.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat, rodzynki i wymieszać, ostudzić.
W słoiku układać warstwami śledzie, posypać mieszanką przypraw, następnie położyć warstwę cebuli. Słoik zakręcić, wstawić od lodówki na dzień, by smaki się przegryzły.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj