niedziela, 23 lutego 2014

Pieczony filet z indyka z miodem - domowa wędlina




Kromka domowego chleba, serek ze szczypiorkiem, plasterek domowej wędlinki z indyka, garść kiełków ... najprostsza i najsmaczniejsza kanapka gotowa!
Mięso indyka jest chude, smaczne, można go przyrządzać na wiele sposobów. Proponuję upiec przepyszną domową wędlinę z filetu, marynowanego z dodatkiem miodu, czosnku, majeranku i papryki wędzonej. Zdrowa alternatywa dla sklepowych wyrobów.
Spróbujcie także innej domowej wędliny z indyka
Polecam!

Składniki:
1 kg filetu z indyka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli morskie
2 ząbki czosnku
pieprz biały, majeranek
1 łyżeczka papryki wędzonej

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić. Miód, ocet, olej, posiekany czosnek i przyprawy wymieszać razem, polać mięso ze wszystkich stron.
Mięso ułożyć z misce, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc.

Filet można piec w rękawie do pierzenia lub bezpośrednio w brytfance.
Jeśli pieczemy w folii - umieszczamy mięso w rękawie, zawiązujemy z obu stron, folię w kilku miejscach przetykamy wykałaczką. Za 20 minut przed końcem czasu pieczenia rozcinamy folię, by mięso przyrumieniło się z wierzchu.
Jeśli pieczemy w brytfance - mięso układany w wysmarowanej olejem formie, polewamy marynatą z miski. Jeśli podczas pieczenia mięso będzie za mocno się przypiekać z wierzchu - przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. O tak, domowe wędliny są zawsze najlepsze i wiemy co jemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadłam sobie popatrzeć na filety z indyka, piękny kawał czeka w lodówce i tak się zastanawiam i szperam w przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a szperaj, szperaj:) ładny kawałek szkoda przerabiać na jakieś mielone/krojone prasowanki, lepiej upiec;)

      Usuń

Drukuj