wtorek, 24 lutego 2015

Kulki mięsne na ostro w orzechach


Podzielę się z Wami dobrą nowiną - wraz w czwórką blogerów zostałam zaproszona do udziału w ciekawym projekcie kulinarnym, polegającym na współtworzeniu kulinarnego e-booka pod patronatem serwisu Z Pierwszego Tłoczenia.pl. Dla mnie to duży zaszczyt, ale też wyzwanie. Oj, będzie się działo!
W mojej kuchni teraz jest pełno aromatów, a potrawy nabrały wyjątkowego smaku z olejem Kujawskim z ziołami.
Na pierwszy ogień (dosłownie) poszły kulki mięsne w orzechach na ostro.
Te mięsne kulki świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach. Najlepsze są na ciepło - soczyste, pikantne, zanurzane w lekkim jogurtowym sosie wręcz rozpływają się w ustach. 

Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego:

Kulki mięsne na ostro w orzechach

Składniki:
300g mięsa wieprzowego z szynki
1 dymka ze szczypiorkiem
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
80ml wody
1 mała papryczka chilli
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz czarny świeżo mielony
100ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
100g orzechów włoskich

Sos jogurtowy:
200ml jogurtu greckiego
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
Sól

Mięso zemleć. Cebulę ze szczypiorkiem oraz papryczkę drobno posiekać, razem z jakiem, bułką, wodą i przyprawami dodać do mięsa, wymieszać.
Orzechy włoskie drobno posiekać. Z mięsa formować kulki ok. 2,5cm, obtoczyć w orzechach.
W rondlu rozgrzać olej Kujawski z ziołami, kulki smażyć z każdej strony 1-2 minuty, wykładać na papierowy ręcznik do osączenia.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Jogurt posolić do smaku, wymieszać z czosnkiem i koperkiem.
Mięsne kulki podawać z sosem.
Smacznego!

Rada: Kulki można obtoczyć również w sezamie, a do środka każdej włożyć oliwkę. 


35 komentarzy:

  1. Gratuluję kochana :-) kuleczki wyglądają pysznie, jestem ciekawa dalszych dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulujemy! Trzymamy kciuki aby projekt się udał :)
    A co do kulek to znowu byśmy się nadziały, myśląc, że to jakieś słodkości obtoczone w orzechach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie, masz super pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ narobiłaś mi smaku, choć pora późna to dałabym się skusić na kilka takich mięsnych pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję i życzę ciekawych pomysłów i kolejnych sukcesów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brawo, a zdjęcie jak zwykle wspaniałe. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne są maksymalnie, e-book zapowiada się smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciężko mi sobie wyobrazić smak tego dania, ale orzechy to chyba pasują wszędzie :):)
    Gratuluję udziału w projekcie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) smakują jak mini mielone, pikantne i chrupiące orzechami;)

      Usuń
  9. Gratuluję :)
    Kulki wyglądają bardzo apetycznie, fajne połączenie z tymi orzechami. A Olej Kujawski z ziołami jest super, świetny do sałatek i do smażenia właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie podane. Mega apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smacznie wyglądają i pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  12. jutro wypróbuję ten przepis, bo jest bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję :) Fajne te kuleczki, bardzo smakowicie wyglądają, panierka to dla mnie strzał w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) kuleczki są smaczne, a orzechy przyjemnie chrupią;)

      Usuń
  14. Bardzo apetyczny pomysł! :) I z niecierpliwością czekam na e-booka, na pewno będzie pełen pyszności, skoro bierzesz udział w tym projekcie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) e-book zapowiada się pysznie! ale to będzie zasługa wszystkich blogerów, biorących udział w projekcie;)

      Usuń
  15. Przekąska godna polecenia !!
    Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj