czwartek, 26 marca 2020

Klopsiki w sosie grzybowym


Klopsiki czy pulpeciki? Jak nazywacie te mięsne kuleczki otulone sosem? Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W zależności od sosu takie klopsiki mogą smakować inaczej: można przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet z makaronem - jest tyle możliwości, że chyba nigdy się nie znudzą;) 

Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego:


Klopsiki w sosie grzybowym 

Składniki (na 5-6 porcji):
500g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
1 duża cebula
1 duże jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
maka do obtoczenia
olej do smażenia

sos:
1 szklanka bulionu (warzywny, drobiowy)
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka masła
100ml śmietanki
300g grzybów (u mnie mrożone borowiki)
tymianek
sól
pieprz

Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać kaszę mannę, koncentrat pomidorowy, mleko, wymieszać, doprawić do smaku. Z masy formować nieduże kulki, obtaczać w mące.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wykładać klopsiki i smażyć na brązowy kolor z obu stron. Grzyby  pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię do klopsików.
Osobno podprażyć mąkę z masłem, zalać bulionem, wymieszać żeby nie było grudek, wlać śmietankę, doprawić do smaku, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą i z ulubioną surówką.
Smacznego!



2 komentarze:

Drukuj