niedziela, 9 sierpnia 2015

Knedle serowe z morelami

Knedle serowe z morelami
MoreLove! Nawet nie przypuszczałam, że mogą być tak dobre! Serowe ciasto, nieco przypomina leniwe pierogi, a w środku soczysta morelka w słodkim syropie... Całość dopełniona chrupiącą bułką tartką z cynamonem... 
 

Knedle serowe z morelami

Składniki (na 12 sztuk):
250g twarogu
200g mąki 
1 duże jajko
12 moreli
12 kostek brązowego cukru

do podania:
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła klarowanego
śmietana, jogurt, płatki migdałowe

Morele umyć, każdą naciąć, usunąć pestkę, do środka włożyć kostkę cukru.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jakiem, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozpłaszczyć na dłoni, położyć morelę i oblepić ją ciastem, formując kulkę.
W szerokim garnku zagotować wodę. Do wody wkładać knedle, delikatnie łyżką podnieść każdy, żeby nie przykleiły się do dna. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przenieść na talerz.
Bułkę zrumienić na maśle, dodać cynamon. Knedle włożyć do bułki, lekko potrząsać, żeby były obtoczone w bułce. Można po prostu posypać bułką już na talerzu.
Podawać ze śmietaną, jogurtem, płatkami migdałowymi - wg upodobań.
Smacznego!
Knedle serowe z morelami

11 komentarzy:

  1. Ale mi się teraz knedli zachciało! :) Porwałabym hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nas teraz zabiłaś!!! Kochamy morele ponad wszystko ale w takim wydaniu to po prostu bajka :D I do tego jeszcze serowe połączenie :) Same najlepsze dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się morele skończą, będą ze śliwkami - posmakowały nam;)

      Usuń
  3. Cudowne! Muszę tez takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jakie pyszności. Muszą być przepyszne.
    A wyglądają bardzo apetycznie no i ta bułeczka tarta z cynamonem- pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłas ochoty na takie knedle! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam z morelami, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, uwielbiam knedle a te są....zjawiskowe, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja córcia uwielbia leniwe pierogi i wszelakie kluski. Zawsze robiłam knedle z ciasta ziemniaki + twaróg, później pół na pół, a teraz spróbuję Twoją wersję z samym twarogiem ale ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj