piątek, 27 listopada 2015

Jajko zapiekane w awokado

 
Weekend się zbliża, można będzie pospać trochę dłużej, zrobić pyszne śniadanie, na przygotowanie którego zazwyczaj brakuje czasu w ciągu tygodnia. Pankejki, naleśniki może... albo chrupiące bułeczki prosto z pieca... albo awokado zapiekane z jajkiem. A później zawołać wszystkich do stołu:
Śniadanie gotowe!

Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
sól
pieprz kolorowy
pestki słonecznika

Awokado przekroić na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Usunąć pestkę (w pestkę wbić nóż, przekręcić i wyjąć pestkę). Nie obierać ze skórki!
Miąższ lekko posolić, do każdego wgłębienia wbić po jajku, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać ok 15 minut  w temp. 190stC. Białko powinno się ściąć, żółtko najlepiej żeby pozostało płynne (oczywiście to też kwestia gustu).
Po upieczeniu z wierzchu posypać pieprzem, od razu podawać.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiamy awokado do tego stopnia, że możemy bez problemu wyjadać je łyżeczką bez żadnych dodatków :) Dlatego na pewno takie podanie nam by zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane danie,może być elegancką przystawką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mówiłam już, że ja w życiu avokado nie jadłam? :) czas nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Muszę wypróbować ten patent! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje aż żal zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to mi smaku narobiłaś na takie śniadanie! A miałam jutro spać do południa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda, na pewno jest przesmaczne

    OdpowiedzUsuń

Drukuj