piątek, 10 marca 2017

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem



Piekąc kilka dni temu chleb wrzuciłam do piekarnika parę buraków. Jeszcze nie wiedziałam, co z nimi zrobię, liczyłam bardziej, że jak już będą upieczone, to może mnie zainspirują do stworzenia czegoś pysznego. I muszę przyznać, że pomysł się zrodził szybciej, niż buraki były upieczone:) Pierwszym pomysłem była sałatka z buraków z jabłkiem. Taka najprostsza, znana z dzieciństwa - tarte na dużych oczkach buraki i śmietana. Postanowiłam jednak wyjść poza ramki tradycji i urozmaicić nieco tę podstawową wersję dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler naciowy, a śmietanę zastąpiłam serkiem wiejskim z dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka. Z kromką świeżego chleba smakowała cudownie:)

Polecam również inne "buraczane" przepisy:

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem

Składniki:
2 upieczone buraki (ok 400g)
1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka)
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
mały pęczek szczypiorku
sok z cytryny
200ml serka wiejskiego
1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika)
sól
świeżo mielony pieprz

Buraki obrać, pokroić w kostkę.
Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Szczypiorek posiekać.
Serek posolić do smaku i doprawić pieprzem, dodać chrzan i wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, wymieszać.
Smacznego!

 

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię buraczki. :-) Świetna surówka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszności! Jak ja dawno nie jadłam sałatki z buraczków. Wspaniały pomysł, apetycznie podane. Nic tylko zasiadać i degustować! Pozdrawiam cieplutko! Udanego weekendu życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować tak pysznie jak pięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka jakie lubię.Zdrowa i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. buraki to ostatnio podstawa mojej diety, podoba mi się pomysł by je połączyć z serkiem wiejskim :) chyba wykombinuję coś podobnego

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka zachwyca kolorem! :) Pyszna i zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  8. kolory ostatnio u Ciebie zachwycają, cudowna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj