poniedziałek, 3 lutego 2020

Sałatka z rukolą, burakiem i serem

 

Jak to możliwe, że zapomniałam o tej sałatce? Przecież jest taka zwykła, niewymyślna, z prostych składników, które połączone razem dają niesamowity smak i, powiedziałabym, nawet wykwintnie prezentują się na talerzu. 
I jak zwykle przy sałatkach bywa - można kombinować se składnikami, zamieniając np. ser feta na wędzony twaróg, ser pleśniowy typu gorgonzola, a pestki słonecznika na orzechy włoskie. 
Pasuje do niej świeże pieczywo typu bagietka lub ciabatta ... i kieliszek białego wina;)

Sałatka z rukolą, burakiem i serem

Składniki (na 2 porcje):
2 spore garści rukoli
2 ugotowane czerwone buraki (ok 300g)
100g wędzonego twarogu lub sera feta
4 łyżki pestek słonecznika

dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej

Rukole opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć.
Składniki dressingu rozmieszać widelcem, żeby postał sos. 
Na talerzu ułożyć liście rukoli, na rukoli rozłożyć plastry buraka, posypać serem, polać sosem. Posypać pestkami słonecznika.
Podawać od razu.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Nigdy nie przepadałam za burakami, jednak w tej formie przekonuje mnie w 100%, jest to pyszne, proste i zdrowe danie, łatwe w przyrządzeniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę sałatkę. Szczególnie z kozim serem albo z grillowanym halloumi :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj