poniedziałek, 17 grudnia 2018

Domowa masa makowa



Zdarzyło się Wam kupić masę makową w puszce, która nie nadawała się do pieczenia? Czasem zdarza się mi kupować gotowce, ale zawsze czytam skład i wybieram te, które są bez konserwantów i zagęstników. Jednak i tak wszystkie dostępne na rynku masy makowe są dla mnie za słodkie i za rzadkie. Dlatego masę makową robię sama. Najprościej jest użyć mielonego maku, który wystarczy zalać gorącym mlekiem (200g maku : 1 szklanka mleka) i pozostawić na godzinę, a następnie dodać ulubione bakalie i dosłodzić do smaku.
Częściej jednak przygotowuje masę od podstaw, czyli zaparzam mak, mielę go i dopiero po trzykrotnym zmieleniu doprawiam. Przed namoczeniem mak można uprażyć na suchej patelni, nabierze wtedy lepszego smaku. Taka masa smakuje o wiele lepiej, jest gęsta, więc idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków z makiem w roli głównej.
Zapraszam po przepis:)

Domowa masa makowa 


Składniki:
200g maku
1/2 szklanki cukru
0,5 szklanki rodzynków
0,5 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
łyżeczka esencji migdałowej
opcjonalnie: miód oraz inne bakalie (żurawina, śliwki, wiśnie)

Mak wsypać do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy.
Do maku dodać cukier, rodzynki, posiekane drobno orzechy, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem.
Masę makową można zamrozić.


3 komentarze:

  1. ja też zdecydowanie wolę samej zrobić, trochę z tym zabawy ale niestety większość gotowców jest mocno przesłodzona

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa jest najlepsza, wiadomo co jest w środku i ma pełno dodatków, a nie tylko wode i cukier:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię inaczej, ale ten sposób wydaje się być prostszy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj