piątek, 14 grudnia 2018

Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą


 
Co zrobić, gdy chce się czegoś słodkiego, a w koszyku zalega kilka bardzo dojrzałych bananów? Trzeba upiec chlebek bananowy. Aromatyczny, z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą, idealny do kubka imbirowej herbaty lub kakao. 

Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą

Składniki:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
100ml oleju
2 banany
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
50g gorzkiej czekolady (posiekanej)

Banany rozgnieść widelcem. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, a następnie dodać banany.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki, orzechy i czekoladę, wymieszać.
Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 180st C do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na kilkanaście minut, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Chlebek bananowy to mój ulubieniec wśród wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! W wersji z czekoladą jeszcze nie miałam okazji go spróbować. Cóż, trzeba wracać do kuchni i piec!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsza opcja na zużycie przejrzałych bananów :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj