piątek, 7 grudnia 2018

Strucla makowa



Lubię ten czas. Lubię kupować prezenty, robić ozdoby na choinkę. Lubię też układać świąteczne menu i testować nowe przepisy, żeby móc podzielić z Wami już sprawdzonymi recepturami na wigilijne potrawy i świąteczne wypieki. Lubię te wszystkie zapachy i aromaty, które wypełniają kuchnię w tym czasie (żeby nie było, zapach duszonej kapusty czy bigosu też lubię;). I chyba pora najwyższa rozpocząć na blogu cykl przepisów na Święta. 
Zaczynam na słodko, od strucli z nadzieniem makowym z bakaliami. Z założenia miał to być tradycyjny makowiec, ale coś mnie podkusiło, żeby przekroić ciasto i je zwinąć, dzięki czemu po upieczeniu powstał fantazyjny wzór z ciasta i nadzienia. Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie słodkie w sam raz i pełne bakalii. Pyszne!

Strucla makowa 


Składniki:
ciasto:
350g mąki
15g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
180ml mleka
50g masła
1 łyżka oleju

nadzienie:
200g mielonego maku
1 szklanka mleka

0,5 szklanki cukru 
1/3 szklanki rodzynków
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki żurawiny (u mnie żurawina z sokiem z granatu Bakalland)
5 moreli (u mnie Bakalland)
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
2 białka
łyżeczka esencji migdałowej

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem.
Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Strucle ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC (góra - dół). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!  




5 komentarzy:

Drukuj