środa, 5 grudnia 2018

Twarogowe rogaliki z powidłami




Kto był grzeczny w tym roku i czeka na Mikołaja? A ciasteczka z mlekiem przygotowane?
Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:) 

Twarogowe rogaliki z powidłami

Składniki (na ok 30szt):

200g twarogu
150g masła
250g mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mak do posypania
1słoik (250ml) powideł śliwkowych
opcjonalnie: cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką.
Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 25cm, przekroić na 4 części, a każdą jeszcze na pół, żeby wyszło 16 trójkątów. Na każdy nałożyć ok pół łyżeczki powideł, zwinąć. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem. Tak samo rozwałkować i pokroić pozostałe kawałki ciasta.
Rogaliki posmarować jajkiem, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 


4 komentarze:

  1. urocze maleństwa, jak znam życie u mnie by długo nie poleżały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować tych rogalików, bo wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj