czwartek, 14 maja 2020

Siekane kotleciki z dorsza


 

Kotlety rybne to świetna alternatywa dla zwykłych filetów albo paluszków, szczególnie gdy musi być szybko i smacznie. Do przygotowania siekanych kotlecików można wykorzystać filety każdej ryby, czy to łosoś, mintaj czy dorsz. Ja miałam zamrożone kawałki dorsza, dodałam cukinię, cebulę, doprawiłam. Wyszły bardzo dobre:)

Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej:

Siekane kotleciki z dorsza 

Składniki (na 8 sztuk):
300g filetów z dorsza
100g cukinii
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka kaszy manny 
przyprawa do ryby albo ulubione zioła: tymianek, oregano, koperek
pieprz cytrynowy
sól
olej do smażenia

Filety ryby oraz cukinię pokroić w małą kostkę.
Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek posiekać.
Do ryby dodać warzywa, jajko, majonez, mąkę i kaszę mannę, wymieszać, doprawić do smaku.
Wszystko wymieszać. Odstawić na ok 30 minut (można też od razu smażyć).
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać placki (mają być wysokie, jak kotleciki). Smażyć na rumiano z obu stron, następnie kilka minut (5-7) dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami, ryżem, warzywami i ulubioną surówką.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj