piątek, 24 maja 2019

Krewetki w tempurze





Krewetki w tempurze to świetna przekąska, a przy tym szybka i prosta w przygotowaniu, pod warunkiem że obierzecie wcześniej krewetki:)
Lubimy je z sosem na bazie ketchupu i jogurtu (a'la sos tysiąca wysp), dobrze smakują również z sosem czosnkowym albo słodko-kwaśnym z chili.
 

Krewetki w tempurze

Składniki:
20 krewetek 
sól
mąką

ciasto:
2 łyżki białka
0,5 szklanki mąki
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
ok 2/3 szklanki piwa lub wody gazowanej
ok 1 szklanki kaszki kukurydzianej 
olej do smażenia

Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając ogon (żeby wygodniej było je trzymać podczas jedzenia, można jednak ogony całkowicie usunąć). Naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć przewód pokarmowy. Od spodu usunąć "żyłę' i naciąć w poprzek w 2-3 miejscach, żeby krewetkę można było wyprostować. Oprószyć delikatnie solą, obtoczyć w mące.
Białko roztrzepać z solą, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną, wlać piwo i wymieszać na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać odrobinę wody, powinno mieć konsystencję jogurtu.
W głębokim rondlu rozgrzać olej (ok 3cm wysokości). Krewetki zanurzać w cieście, obtaczać w kaszce kukurydzianej, wrzucać na rozgrzany olej i smażyć po ok minucie z każdej strony.
Usmażone krewetki wyjąć z rondla, osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z ulubionym sosem i cytryną.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Przez wiele lat nie lubiłem krewetek, aż do momentu, jak znajoma zrobiła danie, których głównym składnikiem były krewetki. Tak posmakowało, że teraz krewetki lubię jak mało kto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krewetki. skosztuję tego przepisu na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna tematyka blogowa. Przydatne są mi takie przepisy, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj