piątek, 31 maja 2019

Sałatka z łososiem i jajkiem



Lato idzie. Widać to nie tylko po zielonych drzewach, kwitnących rabatkach. Widać to również w mojej w kuchni. Cięższe dania ustąpiły miejsca lekkim sałatkom, zupom z sezonowych warzyw, orzeźwiającym napojom. Ta sałatka z łososiem powstała całkiem przypadkowo. Pomyślałam, że zamiast tradycyjnej kanaki można wszystko wrzucić do miski i polać pysznym sosem. Aha, wykorzystałam też liście rzodkiewki, są bogate w witaminy i minerały. A ponieważ pochodzą z własnego ogródka, są niepryskane i można jeść je bez obaw. 


Sałatka z łososiem i jajkiem

Składniki:
mały pęczek rzodkiewki z liśćmi (jeśli rzodkiewka nie jest ekologiczna, lepiej nie wykorzystywać liści)
1 mała sałata rzymska (albo pół sałaty masłowej)
garść rukoli
1 awokado
4 jajka
100g wędzonego łososia
50g parmezanu 
mieszanka ziaren do posypania: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam

sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz 
 
Sałatę, rukolę, rzodkiewkę dobrze umyć, osuszyć. Liście sałaty i rzodkiewki porwać/pokroić. Rzodkiewkę pokroić w talarki. Łososia pokroi w mniejsze kawałki. Jajka ugotować na pół miękko (włożyć do zimnej wody, gotować ok 2,5min od momentu zagotowania wody), obrać, przekroić na pół. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Ser pokroić w wióry np. za pomocą obieraczki do warzyw.
Wszystkie składniki włożyć do miski, z wierzchu położyć połówki jajek i ser.
Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać.
Sosem polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami.
Podawać np. z bagietką lub grzankami. 
Smacznego!
   

3 komentarze:

Drukuj