czwartek, 27 czerwca 2019

Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu



Dla niektórych to smak dzieciństwa, ja dopiero kilka lat temu spróbowałam szyszek z ryżu preparowanego. W moim dzieciństwie robiło się jeżyki z chrupek kukurydzianych i irysów. Smakowały pysznie, ale żałuję, że wtedy nie było u nas ryżu preparowanego, bo zdecydowanie to właśnie szyszki trafiłyby w mój gust. Postanowiłam pokombinować ze smakiem i zrobiłam je o smaku słonego karmelu z orzeszkami. Dzieciom też posmakowała ta wersja;) 


Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu

Składniki:
150g ryżu preparowanego
500g krówek
100g masła
szczypta soli morskiej grubo mielonej
opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych drobno orzeszków arachidowych 

Krówki i masło rozpuścić na małym ogniu, mieszać aż postawnie jednolita masa. Posolić, wsypać ryż i orzechy, wymieszać. Gorącą masę nabierać łyżką i mokrymi dłońmi formować kulki wielkości moreli, mocno ściskając. Układać na talerzu. Szyszki wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygły.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. z tym słonym karmelem muszą być obłędne :) u mnie w domu robiło sie je dość rzadko choć przepadaliśmy za szyszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam, a są takie pyszne, zaobserwowałam Twoją stronę na fb:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je, pamiętam ten smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj