wtorek, 18 czerwca 2019

Lasagne




Zdaje się, że lasagne mogłabym jeść nawet kilka razy w tygodniu. Lubię ten aromatyczny esencjonalny sos bolognese, ciągnący się ser pod chrupiącą skórką... 
Lasagne to potrawa wymagająca czasu. Warto wyczekać te 2 godziny, zanim sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Można rozłożyć przygotowanie i na dwa dni, np. przygotować sos bolognese wieczorem, a następnego dnia jedynie "złożyć" lasagne i ją zapiec. 



Lasagne

Składniki:
makaron lasagne - 9-12 płatów
ser mozzarella 250g
sos bolognese
sos beszamel


sos bolognese:
500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka)
100g wędzonego surowego boczku
1 duża cebula
1 marchew
1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka włoskich ziół
pęczek bazylii
sól
pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Mięso zmielić. 
W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać koncentrat, wlać wino, dusić ok 10minut. Dodać krojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok godziny). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać. Pod koniec dodać posiekaną bazylię.

Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500ml mleka
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Powoli wlać mleko, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek (można użyć blendera). Sos gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje (ok 10 minut). Wsypać ser, doprawić do smaku. Pozostawić do ostudzenia.

Płaty makaronu obgotować po kilka minut, posmarować olejem i wyłożyć na talerz.
Na dno naczynia żaroodpornego (ok 20x30cm) wyłożyć cienką warstwę sosu bolognese, następnie 3-4 płaty makaronu (w zależności od rozmiaru), połowę sosu bolognese, 1/3 sosu beszamel, posypać odrobiną startego sera, następnie znowu makaron, resztę bolognese, 1/3 beszamelu, ser. Z wierzchu ułożyć płaty makaronu, posmarować je sosem beszamel i posypać serem.
Formę przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut,, następnie pokroić i podawać. 
Smacznego!



 

1 komentarz:

Drukuj