środa, 12 czerwca 2019

Risotto ze szpinakiem



Sekretem kremowego risotto jest odpowiedni ryż oraz sposób gotowania, polegający na dolewaniu kolejnej porcji bulionu dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Wbrew pozorom to danie nie jest trudne, wymaga jedynie uwagi i cierpliwości.
Poniżej zobaczycie, jak przygotować risotto krok po kroku. 
 

Risotto ze szpinakiem


Składniki na 4 porcje:
150g ryżu arborio
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50g suszonych pomidorów
2 garści szpinaku baby
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka masła
100ml białego wytrawnego wina
500ml gorącego bulionu warzywnego
4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano)
gałązka tymianku
sól
pieprz

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Olej wlać do głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem. 


2. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, wymieszać. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. 


3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji. 


4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. jak pięknie pokazane :) uwielbiam risotto - choć u mnie ostatni pęczotto rządzi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pęczotto też lubimy, ale jakoś częściej gotuję je w chłodniejszą porę roku:)

      Usuń
  2. Ładnie się prezentuje nie tylko wizualnie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj