poniedziałek, 30 września 2019

Zupa z soczewicy


Pora nadrobić blogowe zaległości, bo plików ze zdjęciami ciągle przybywa, a czas niestety nie chce poczekać.
Zacznę od jesiennej zupy z soczewicą, którą nazwałam "złota zupą" ze względu na jej kolor. Szybka, prosta i taka domowa. Złota jesień, złota zupa:)

Zupa z soczewicy

Składniki:
2 marchewki
2 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 litr bulionu (warzywnego, drobiowego) lub wody
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki
sól
pieprz ziołowy

Warzywa obrać. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Dodać pokrojone w półtalarki marchew i pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie, obsmażyć, zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukana soczewicę. gotować ok 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posikana natką pietruszki.
Smacznego!


1 komentarz:

Drukuj