piątek, 1 marca 2019

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów

 
Mamy kalendarzową wiosnę, a u mnie zupa grzybowa w garnku. Trochę niesezonowo, ale co zrobić, jeśli się zachciało. A wszystko przez te pączki:) Zostały mi białka po robieniu pączków, postanowiłam je zamrozić na zaś, a przy okazji znalazłam w zamrażarce opakowanie grzybów, które jesienią też zamroziłam na zaś:) I tak oto pączki przyczyniły się do ugotowania zupy grzybowej w marcu. Wykorzystałam zamrożone grzyby, ale przecież ze świeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej. 


Zupa grzybowa z mrożonych grzybów

Składniki:
2 litry wywaru (bulionu) warzywnego
500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone)
2 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
natka pietruszki
sól
pieprz
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
opcjonalnie: śmietana 18%



Grzyby rozmrozić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do cebuli dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu często mieszając ok 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić warzywa, gotować 5 minut, dodać grzyby z cebulą, gotować jeszcze 10 minut.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupę można zabielić śmietaną - wg uznania.
Smacznego!

5 komentarzy:

Drukuj