poniedziałek, 10 lutego 2020

Owsiano-daktylowe kulki mocy


Dlaczego te zdrowe słodycze nazwano kulkami mocy? Może dlatego, że jest w nich moc zdrowych składników, moc słodyczy i po zjedzeniu takiej kulki odczujemy w sobie moc... energii i smaku:)
Przygotowałam je w zasadzie na oko, miksując daktyle, orzechy, płatki owsiane i kakao. Suche składniki, jak orzechy i płatki owsiane, dosypujemy wg własnego uznania, żeby masa nabrała odpowiedniej gęstości.
Kolejnym plusem tych zdrowych słodyczy jest to, że możemy modyfikować ich smak, dodając różne rodzaje orzechów (np, laskowe, włoskie, migdały), wiórki kokosowe i obtaczając je nie tylko w kakao. 



Owsiano-daktylowe kulki mocy

Składniki (na ok 20 sztuk):
200g daktyli
sok z połowy pomarańczy
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mielonych orzechów
2 łyżki kakao

do obtaczania: kakao, siekane orzechy, wiórki kokosowe

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, następnie wodę zlać, a daktyle zalać sokiem pomarańczowym.
Jeśli używamy daktyli świeżych, nie ma potrzeby ich namaczania, usuwamy jedynie pestkę, a daktyle zalewamy sokiem pomarańczowym.
Daktyle zblendować na pastę. Płatki zmielić. Razem z orzechami wsypać do masy daktylowej, zblendować do połączenia się składników. Dodać kakao, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo miękka, można zagęścić ją dosypując trochę mielonych płatków lub orzechów.
Masę wstawić do lodówki na godzinę, żeby zgęstniała.
Łyżeczką nabierać kawałki masy i mokrymi dłońmi lepić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w kakao, wiórkach lub orzechach.
Kulki przechowywać w lodówce.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Muszę je w końcu wypróbować, bo kuszą mnie już od dawna :) Pięknie u Ciebie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Ja znałam inny przepis, ale spróbuję Twojego :) Lubię nowości!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj