wtorek, 25 lutego 2020

Twarogowe placuszki



Twarogowe placuszki to dobry pomysł na śniadanie, gdy w lodówce zalega pół kostki twarogu i nie mam pomysłu na jego wykorzystanie. Za mało na serniki, za dużo na kanapkę, a na placki w sam raz:)

Twarogowe placuszki

Składniki (na 10 sztuk):
100g twarogu
3 łyżki jogurtu
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 lekko kopiaste łyżki mąki
po pół łyżeczki sody i proszku
 

Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, dodać jogurt, wsypać sodę i proszek, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim/małym ogniu.
Podawać z dżemem, miodem, orzechami - wg gustu:)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. moje ulubione poranne placki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka je uwielbia :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie! Już wiem co zrobię jutro na śniadanie. Myślę, że moje córki też z checią zjedzą. Bardzo lubię takie proste przepisy z których wychodzi naprawdę smaczne i sycące danie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj