piątek, 24 kwietnia 2020

Babka ziemniaczana kresowa





Co zrobić, gdy kolega podsyła mężowi link do babki ziemniaczanej? Pozostaje tylko upiec babkę:) 
Był tylko jeden warunek - babka ma być cienka, żeby miała jak najwięcej pysznej skórki. 
Mówisz - i masz. A w dodatku z okrasą z boczku i cebulki... Cóż chcieć więcej!;)

Kilka wskazówek: przygotowania lepiej zacząć od obrania cebuli i ziemniaków. Następnie przygotować okrasę. Później zetrzeć (najlepiej ręcznie na drobnych oczkach) ziemniaki i cebulę (cebula zapobiega ciemnieniu ziemniaków). Jeśli masa ziemniaczana ma za dużo soku (jest bardzo rzadka), można zlać trochę soku (np. wybierając sok za pomocą łyżki). Nie polecam zagęszczać masy dużą ilością mąki, ponieważ babka będzie twarda i sucha.

Polecam również inne przepisy na potrawy z ziemniaków:

Babka ziemniaczana z ryżem
Babka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana


Babka ziemniaczana kresowa

Składniki:
2 kg ziemniaków
2 duże cebule
200g wędzonego boczku
2 jajka
2 łyżki smalcu gęsiego (lub innego smalcu albo oleju)
1 łyżka mąki (lekko kopiasta)
1 łyżeczka soli (lub więcej - do smaku)
pieprz
1 łyżeczka majeranku

Piekarnik nagrzać do 180stC (góra+dół).
Cebulę obrać. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić boczek i cebulę, smażyć aż się zrumieni. 
Ziemniaki obrać, opłukać. Ziemniaki i drugą cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Połowę okrasy razem z tłuszczem dodać do masy ziemniaczanej. 
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (u mnie ok 20x30cm), wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1,5 godziny.
Upieczona babkę wyjąć z piekarnika, kroić i podawać od razu.
Po ostudzeniu można pokroić w plastry i obsmażyć na patelni.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i okrasą.
Smacznego!





2 komentarze:

Drukuj