czwartek, 7 maja 2020

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą



Czekałam na niego przez cały rok! Dla mnie maj jest miesiącem najbardziej wiosennym, pachnący konwaliami, rozśpiewany słowikami, smakujący racuchami z rabarbarem, zupą z pokrzywy oraz młodą kapustą. I to właśnie kapusta jest bohaterką dzisiejszego przepisu. Zapraszam na bigos z młodej kapusty z kiełbasą!
W przygotowaniu młodej kapusty ważne, by jej nie rozgotować, inaczej wyjdzie nam papka o kapuścianym smaku. Mam kilka swoich sposobów, by bigos był smaczny, by czuć było w nim świeżość kapusty, a pozostałe dodatki jak koncentrat pomidorowy i kiełbasa sprawiają, że danie jest bardziej treściwe i syte.

Polecam również inne przepisy na dania z kapusty:

 

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą 

Składniki (na 4 porcje):
1 główka młodej kapusty (ok 1 kg)
1 cebula
150g śląskiej kiełbasy (lub innej o dobrym składzie)
1 łyżka smalcu gęsiego (lub 2 łyżki oleju)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
tymianek (dałam świeże listki)
1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur (do pomidorów i mozzarelli)
sól
pieprz czarny
koperek

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować dość grubo.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę, smażyć mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie gotowa, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut.
Koperek posiekać, dodać do bigosu.
Smacznego!



Przepisy inspirowane naturą


1 komentarz:

Drukuj