poniedziałek, 18 maja 2020

Zupa z pokrzywy


Zdaję sobie sprawę, że ta zupa raczej nie podbije internetu, bo co tu dużo pisać - zupa z pokrzyw to raczej potrawa niszowa. Dla znawców, koneserów powiedziałabym. Jeśli jednak po przeczytaniu przepisu pobiegniecie na najbliższą łąkę (tylko pamiętajcie, by nie przy drodze, najlepiej z dala od samochodów;) by narwać ze dwie garści pokrzyw, jestem pewna, że za rok znów będziecie wyczekiwać na ten moment, by z młodych listków ugotować sobie porcję tej dobrej i zdrowej zupy.
Pierogi z pokrzywami mało kogo nie zaskakują, a jeszcze mniejsze zdziwienie wywołuje herbata pokrzywowa. Dlaczego więc zupa miałaby być pozostawać nieznana i niejadana? Dla wielu zmorą dziecięcego menu był szpinak ( wątróbka i brukselka), ale też wielu po latach odkryło jego smak na nowo, zajadając pierogi czy naleśniki nadziewane chociażby szpinakiem i fetą, miksując sobie zielone koktajle albo z aptekarską precyzją dolewając kolejne porcje bulionu do szpinakowego risotto. A co jeśli powiem Wam, że pokrzywa jest tak bogata w rożne minerały i witaminy (wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, jod, fosfor, witaminy A, C, E, K), że szpinak może jej tylko pozazdrościć? Zupę z pokrzywy ugotowałam podobnie jak zupę szczawiową - do bulionu dodałam warzywa, a następnie dorzuciłam posiekane listki pokrzywy. Zupa jest "zielona" w smaku, dlatego polecam dorzucić do niej garść szczawiu (choć nie jest to konieczne) i podać ze śmietaną i jajkiem. Uprzedzam pytania - po ugotowaniu pokrzywa nie parzy w język:)
Mam namawiać dalej, czy już przygotowaliście rękawiczki i biegniecie na łąkę??:)


Zupa z pokrzywy

Składniki na 4 porcje):
2 garści młodych pokrzyw
1 marchew
1-2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka klarowanego masła
1 nieduża cebula
sól
pieprz
4 jajka
100ml śmietany 18%


Pokrzywy opłukać, posiekać.
Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować bulion, dodać marchew i ziemniaki, gotować na małym ogniu ok 10 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle.
Do wywaru dodać pokrzywy, gotować ok 3-4 minut. Dodać zrumienioną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i śmietaną.
Smacznego:) 


2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam jej jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja również nie jadłam, ale z chęcią wypróbuję przepis. Zupa wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj