czwartek, 18 czerwca 2020

Słodkie mleczne bułeczki

mleczne bułeczki do odrywania, posyane sezamem i makiem,


mleczne bułeczki


Te mleczne bułeczki są mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania.

Słodkie mleczne bułeczki

Składniki:
zaczyn tangzhong:
15g mąki
75ml wody

ciasto:
cały zaczyn tanghzong
300g mąki
50g cukru
1 jajko
100ml mleka skondensowanego (zagęszczonego bez cukru)
10g świeżych drożdży
4g soli
25g masła
opcjonalnie - wanilia
olej do posmarowania ciasta
dodatkowo:
jajko, mak, sezam

Przygotować zaczyn tanghzong: wodę wymieszać z mąką, podgrzewać, mieszając, aż osiągnie 65stC. Jeśli nie mamy termometru, można ocenić po tym, że masa będzie przypominać budyń. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do ostudzenia na min 30 minut. 
Do zaczynu tanghzong dodać drożdże, mleko, wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem i solą, dodać do zaczynu. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 90 minut. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, uformować kule, przykryć i odłożyć na 15 minut.
Każdą kulkę rozwałkować  albo rozpłaszczyć rękami na owal o grubości 1cm, zwinąć. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 30-40 minut.
Jajko roztrzepać, posmarować bułeczki, dodatkowo można posypać makiem lub sezamem. 
Piekarnik nagrzać do 180stC, na dnie umieścić nieduże naczynie z gorącą wodą.
Bułeczki wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 175stC.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!

mleczne bułeczki


mleczne buleczki

5 komentarzy:

Drukuj