poniedziałek, 8 czerwca 2020

Pieczony naleśnik (dutch baby) na słono

w patelni nalesnik pieczony z serem feta,pomidorami i szpinakiem

Od dawna miałam ochotę na dutch baby, czyli pieczony naleśnik w wersji wytrawnej. Po spróbowaniu wersji słodkiej stwierdziłam, że koniecznie muszę przygotować go na słono. Zestaw dodatków jakoś tak sam narzucił - suszone pomidory, feta, szpinak. I powiem Wam, że to jest mega pyszne! Wbrew pozorom porcja nie jest taka mała, nie dałam rady zjeść całego, ćwiartka została na później, ale na zimno również smakował wybornie. Wniosek więc z tego taki, że można upiec go wcześniej i zapakować do lunchboxa (do pracy, szkoły czy na wycieczkę).

Pieczony naleśnik na słono

Składniki:
2 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka klarowanego masła
szczypta ulubionych ziół

dodatki: ser feta (ok 30g), suszone pomidory (3-4 sztuki), szpinak (nieduża garść), szczypiorek (kilka pędów)

Wszystkie składniki zmiksować. Odstawić póki nagrzeje się piekarnik.
Piekarnik rozgrzać do 200stC (termoobieg albo góra+dół).
Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać drobno. Szpinak posiekać (nie musi być drobno).
Rozgrzać patelnię (najlepiej żeliwną lub taką, którą można wstawić do piekarnika (żeby rączka się nie stopiła). Na patelni rozpuścić masło, posmarować nim boki patelni. Ciasto wlać na patelnię, wyłożyć dodatki, wstawić do piekarnika i piec ok 18-20 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
Upieczony naleśnik powinien być złoto-brązowy, a jego brzegi mocno wyrośnięte (po wyjęciu z piekarnika opadają).
Patelnię z naleśnikiem wyjąć z piekarnika, podawać od razu.
Smacznego!

3 komentarze:

Drukuj